ISLAND BRAČ | part I

 

Idemo na otok Brač.

Putovane trajektom iz Splita za otok Brač je ispalo neočekivano dobro iskustvo. Vozile(plovile?!) smo u kabini s posadom broda i imale priliku pitati sve što nas zanima. Naravno da je put bio prekratak za sva pitanja. 😉

Supetar

Supetar je najveće naselje na otoku, smješten je u uvali Sv.Petra po kojoj je i dobio ime. Krasi ga crkva Marijina Navještenja s zvonikom koji se gotovo iz svakog dijela Supetra vidi i dobro dođe kao orijentacija. Supetar je i urbano središte otoka gdje se nalaze sve bitne ustanove za obavljanje poslovnih djelatnosti, ali i uz to sve on i dalje odiše onim tipičnim dalmatinskim “pomalo” načinom života. Što se tiče plaža u samom Supetru..

njih slobodno možete preskočiti, znajući da se nalazimo na otoku Braču gdje su jedne od najljepših plaža u Hrvatskoj. Kad sam već tamo dojam sam si “popravila” s novom knjigom Ingrid Divković i jednostavno uživala..

Ukoliko želite ponijeti kući originalni i autohtoni suvenir, nikako ne treba preskočiti štandove s hand made proizvodima od poznatog bračkog kamena i maslinovog drveta.

Mirca

Kad smo već na ovoj strani otoka moram spomenuti mjesto Mirca i njihovu plažu gdje je zbilja predivno. Jednostavno mir i tišina bez previše ljudi ili je možda tako bilo u vrijeme kada smo mi bili tamo?! Ako da, imali smo sreće..

Nerežišća

Nerežišća_ Otok Brač_ takethabreak aniitajOtok Brač_ takethabreak aniitaj

Nerežišća su šarmantno malo mjesto na otoku Braču, nalaze se na raskrižju glavnih puteva a nisu na samoj obali. To je mjesto gdje smo boravili na otoku Braču, a da će mi toliko prirast srcu gotovo je bilo nemoguće predvidjeti jer se ne nalaze na obali… Tamo žive moji teta i tetak koji su umjetnici života. Tek nekoliko godina žive tamo, a kao da su domaći. Najveći su izvor informacija o otoku i ljudima. Isključivo rade ono što vole i uživaju u tome. Pravi je užitak bio nakon cjelodnevnog “lutanja” po otoku doći u njihov dom i kušati svakodnevno specijelitete koje teta priprema i to većinom od namirnica iz svog vrta. Totalno smiren i zdrav način života koji vode je za pozavidjeti im. Voljela bih jednom na blogu predstaviti njih i njihov rad/život, pa ćete znati o čemu pričam..
 Jutarnja kava u hladu kivia u dvorištu, šjora Rita se već vraća s polja sa svojim Miškom koji je meni bio prava atrakcija.. Domaća hrana iz vrta. Zbilja jedna nova dimenzija uživanja..

U Nerežišćima se tradicionalno 13.srpnja slavi blagdan Sv.Margarite i taj dan se kaže da je fjera. Fjera se održava kao izraz odnosa prema kulturnoj i spomeničkoj baštini. Obilježava se liturgijskim slavljem i svečanom procesijom ulicama u kojoj mladež iz Nerežišća nosi kip Sv.Margarite do istoimene crkvice. Slavlje se nastavlja po kućama uz tradicionalni ručak, a navečer na glavnom trgu u Nerežišću bude glazbeni koncert, pjesma i ples do jutra. To je ujedno i jedini dan kada je bila “buka” u mjestu koje je stvoreno za odmor od buke. 😉


U idućem postu idemo u Bobovišća, Milnu i Bol..


Location: Island Brač | Supetar,Mirca,Nerežišća | Croatia


© 2016 Take tha break by aniitaj. | All rights reserved. This site and all of the materials therein are protected by the Copyright Laws of the Croatia and other countries worldwide. Any unauthorized use of the materials is strictly prohibited.
Oglasi

2 misli o “ISLAND BRAČ | part I

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s